Rímske mesto Carnuntum a zrúcanina hradu v Hainburg an der Donau

Carnuntum ulica

Tohtoročné prvomájové oslavy a stavanie mája u nás prebehlo už predošlú sobotu a tak sme sa tento sviatok rohodli vyhnúť davu a vybrali sme sa na rodinný výlet. A urobili sme dobre 🙂

Výlet pre celú rodinu

Prvý máj sme oslávili trochu netradične, výletom do neďalekého rakúskeho mestečka Carnuntum. Navštívili sme Rímske mesto, ktoré je ako stvorené pre rodinný výlet a to aj pokiaľ máte deti rôznych vekových kategórií. Máme radi miesta, ktoré si vieme užiť všetci. Naši malí škôlkari, začínajúca tínedžerka a vlastne aj my, dospelí. Rímske mesto neďaleko od štátnych hraníc k nim nepochybne patrí.

Carnuntum vstup

Kde nájdete Rímske mesto Carnuntum?

Rímske mesto sa nachádza na samom konci rakúskej obce Petronell – Carnuntum, ktorá je vzdialená približne 20 minút jazdy od hraničného priechodu Petržálka – Berg. Zaparkujete pohodlne na veľkom parkovisku hneď pri vstupe. Parkovanie je tu bez poplatku.

Koľko zaplatíte za vstup?

Za vstup pre dospelú osobu zaplatíte 13€, deti do 10 rokov majú vstup zdarma. Vstupenka platí celý deň a to nie len do Rímskeho mesta ale do do ďalších lokalít v mestečku, o ktorých si povieme neskôr.

Carnuntum hroby

Prehliadka začína malou interierovou expozício, kde sa dozviete pár zaujímavostí o živote starovekých Rimanov na tomto území. Je to vskutku zaujímavá predstava, že práve na mieste, kde stojíte sa pred približne 2000 rokmi prechádzal rímsky legionár či obchodník s olejom, ktorý sa ponáhľal do práce, alebo mal namierené do kúpeľov. Všetky informáčné tabule vrátene nahrávok v slúchadlách k videám pre deti sú aj v slovenčine, takže sa nemusíte obávať, žeby ste boli ukrátení o zážitok, pokiaľ neovládate jazyky.

Deti najviac zaujal krátky film na obrovskej obrazovke, ktorý skvelo navodil atmosféru a dodal chuť preskúmať celé mesto. Aj keď najmenší sa od tejto chvíle chceli vrátiť do obchodíku so suvenírmi, okolo ktorého sme prechádzali na začiatku a vyzbrojiť sa mečmi, prilbami a štítmi. Odolali sme však požiadavkam a pokračovali ďalej v exterierovej expozícii.

Carnuntum exterier
Carnuntum kuchyna s predjnym okienkom

Múzeum, ktoré vás prenesie v čase o 2000 rokov

Múzeum má veľmi blízko k našim skanzenom. Nájdete tu dom obchodníka s olejom či krajčíra ale aj úchvatné mestské kúpele. Práve tie zaujali najviac. V kúpeľoch je fungujúce podlahové vzkurovanie, predne také, aké sa tu používalo pred 2000 rokmi, bezény sú napustené, vo vzduchu cítiť vôňu vykurovacieho dreva. Na vešiakoch visia osušky a prezúvky sú pripravené na svojom mieste. Na misách je pripravené čerstvé ovocie a chlieb. Všetko vyzerá tak, akoby každú chvíľu očakávali príchod svojich rímskych hostí.

Carnuntum kúpele
Carnuntum kupele odpočívaren
Carnuntum kupele masaze
Carnuntum kupele prezuvky

Skúmať a skúšať je tu povolené

A prečo sa tu tak páči aj najmenším? Exponátu tu nie sú za sklom ani páskou s nápisom “nedotýkať sa!”. Všetko si môžete ochytať a vyskúšať. Odmotajte si dokumenty z papyrusu, zapíšte objednávky na písacích tabuľkách z vosku, zmerejte látku, oddýchnite si na ležadle, vyskúšajte teplotu vody v bazéne, zahrajte sa na predavača zeleniny alebo si poseďte na rímskej toalete. Všetko je tu dovolené.

Carnuntum dieťa na ležadle
Carmnuntum dieťa skúša vodu v bazéne
Carnuntum dieťa sa čistí starovekou škrabkou
Staroveký mlynček na obylie
Muzeum pletenie košíkov

Na záver zábava pre deti a relax pre rodičov

Na konci čaká na deti veľké ihrisku s naozaj originálnymi hracími prvkami. Dospelí si môžu zatiaľ oddýchnuť na ležadlách pod stromami, z ktorých máte ratolesti celý čas pod kontrolou.

Zbaľte si so sebou piknikový kôš

V areály sa nachádza reštaurácia, v ktorej môžete ochutnať jedlá uvarené podľa starovekých rímskych receptov. Nám to však prišlo ako predražená “táckareň” a tak sme sa iba osviežili nanukmi a na obed sme využili jedno z množstva krásnych piknikových miest. Jedlo sme si tobrali z domu.

Pokiaľ vám nestačilo, navštívte aj ďalšie lokality v obci

Ďalej sa dá pokračovať na staroveký amfiteáter a galdiátorkú školu, kde obnovili jej pôvodnú drevenú stavbu. Je vzdialená približne kilometer od rímskeho mesta, takže si viete urobiť príjemnú prechádzku. V centre mestečka je tiež múzeum venované živote Rimanov na tomto úuemí a o kúsok ďalej pozostatky mestkej brány. Všetky atrakci máte v cene vstupného avšak sú otvorené iba do 17tej. Nás ihrisko zaujalo natľko, že sme si povedali, že to nebudeme siliť a prehliadku amfiteátra sme nechali na inokedy.

Carnuntum múzeum

Suvenírom sme sa nevyhli

Pri odchode z Rímskeho mesta sa nevyhnete obchodíku so suvenírmi. A upozorňujem, že neodoláte, alebo vaše deti neodolajú. Obchodík je naozaj vkusný, všetok tovar je k téme. My sme si odniesli drevný meč a hlinenú píšťalku vtáčika, ale nájdete tu kompletnú výstroj rímskeho vojaka, knižky či nálepkové zošity s tématikou starovekého ríma, hlinené a drvené výrobky, prívesky…rozhodne nejde o hračky, o ktorých exostencii deti zabudnú už cestou domov.

Rímske mesto Carnuntum oragnizuje počas jari a leta aj rôzne akcie s hercami pre deti a tiež je možnosť prehliadky mesta so slovenským sprievodcom. Bližšie informácie nájdete na ich stránke https://www.carnuntum.at/sk

Cestou domov zastávka v Haimburg an der Donau

Počasie bolo naouzaj príjmné a tak sm sa rozhodli to ešte využiť a cestou domov sme si urobili ešte jednu zastávku. Cez mestečko Haimburg an der Donau sme prechádzali už nespočetne krát a zakaždým sme obdivovali hrad zdiaľky. Nikdy nás však nenapadlo preskúmať ho.

Od Carnuntumu je Haimbur vzdialený necelú štvrťhodinku jazdy. Na vrchu Schlossberg sa tu týči zrúcanina hradu Heimoburg. Auto sme zaparkovali v m,este pri obchode Penny Market ( oproti nákupnému centru Galleria Danubia) pri bráne Ungartor.Hneď na parkovisku nás naviedla orientačná tabuľka.

K hradu je to približne 20 minút chôdze, avšak pripravte sa na to, že budete takmer po celý čas šlapať do kopca. Deti to zvládli bez problémov, určite al neodporúčam prechádzku s kočíkom. Na najstrmčích úsekoch sú vybudovené schody a je ich docela dosť. Aspoň sme sa alee cestou zabavili ich počítaním.

Cestou stretnete niekoľko lavičiek, pre prípad, že by ste si potrebovali vydýchnuť. Odmenou vám budú krásne výhľady. Z jednej strany sa vám naskytne výhľad na Bratislavu, z druhej strany za pekného počasia dovidíte až do Viedne.

Haiburg an der donaou hrad

Areál hradu je dobre udržiavaný, tráva pokosená, množstvo krásnych zákutí na posedenie či piknik, nechýbajú smetné koše a všade je úplne čisto. My sme najviac ocenili, že napriek tomu, že zrúcanina je na docela strmom kopci, deti sa na hrade nikde nedostnú k strmému zrazu. Okolo celého areálu je dostatočné vysoký múr a tak ich môžete bez obáv nechať behať a preskúmavať zákutia.

Hrad nás veľmi milo prekvapil. Miesto je naozaj čarovné. Odporúčam vziať si so sebou jedlo na piknik, či už z domu, alebo si niečo pod zub môžete kúpiť v obchode pri parkovisku. Nájdete tu BILLU aj Penny Market. Obed či večera v tráve s takýmito výhľadmi musí byť nezabudnuteľná 🙂

Sezóna výletov sa konečne začala. Či už sa vyberite objavovať svet Rimanov, stredoveký hrad alebo čokoľvek iné, určite budete potrebovať batôžteky, ktoré na výlet odnesú občerstvenie a z výletu zas nájdené pokladz.

Babuka zbiera Cookies pre Váš lepší zážitok z nakupovania.