25. apríl – Svetový deň tučniakov

Tučniaci ilustracia

Dnešok je Svetovým dňom tučniakov a keďže tučniaci sú milí, zlatí a všetci ich jednoducho milujeme,  napadlo nás, že sa pri príležitosti ich dňa o nich niečo naučíme.

Vedeli ste, že poznáme okolo 20 druhov tučniakov? A napriek tomu, že pri slove tučniak, si predstavíme zimu, sneh a ľad, nie všetky druhy milujú zimné radovánky. Niektoré menšie druhy tučniakov by sme našli aj okolo rovníka, kde je teda naozaj teplo. Napríklad také Tučniaky africké môžeme pozorovať, keď sa vydáme na dovolenku do Juhoafrickej republiky.

Tučniak africký foto na pláži

My sme sa ale zamerali na tie najznámejší a zároveň najväčší druh tučniakov, Tučniaka obrovského. A keďže učenie má byť zábava, pripravili sme si malý kvíz. Tak čo? Vyskúšaš, na koľko otázok, budeš vedieť odpovedať?

Tučniak obrovský kolónia s mláďaťom

TUČNIAK OBROVSKÝ KVÍZ

Odpoveď:

Tučniak obrovský žije výlučne v oblasti Južného pólu, teda na Antarktíde. Kľudne teda môžeš zahodiť obavy z toho, že by tohto milučkého tvora zožral ľadový medveď. Ten totiž žije na opačnej strane zemegule, v Arktíde.

Odpoveď:

Dospelý Tučniak obrovský dorastá do výšky približne 110 – 122 cm, čiže má výšku ľudského dieťaťa približne vo veku 4 až 7 rokov. Takže nie je zas až taký obrovský, však. V každom prípade, je najväčší so všetkých druhov tučniakov. Čo myslíš, zapadol by ku vám do škôlky?

Odpoveď:

Tučniaky nevedia lietať, aj keď majú perie a krídla. Svoje krídla využívajú skôr ako plutvy na plávenie. A že sú to naozaj vynikajúci plavci.

Odpoveď:

Keď Tučniak obrovský loví ryby alebo iné morské plody, ktorými sa živí, vydrží pod vodou približne 20 minút a vie sa ponoriť až do hĺbky 530 m, čo je naozaj hlboko. 530 m majú najvyššie mrakodrapy sveta, ktoré majú viac než 100 poschodí. Pri love upláva aj 1000 kilometrov. Mohli by sme plávať z Bratislavy do Košíc a naspäť, a stále by sme nedosiahli takú vzdialenosť.

Odpoveď:

Tučniaky každý rok putujú až 120 kilometrov, čo je vzdialensť asi ako z Bratislavy do Trenčína, z Martina do Popradu či z Popradu do Košíc. Pred cestou sa musia poriadne najesť, lebo po ceste ani v kolónii už žiadnu potravu nenájdu.

Odpoveď:

Aj keď niektoré druhy tučniakov kladú vajíčok viac, Tučniak obrovský má iba jedno. Samička predá vajíčko samčekovi a ten na ňom potom “sedí” a zohrieva ho, až kým sa nevyliahne malý tučniačik, čiže asi 62 až 67 dní. Za ten čas mamička putuje naspäť k moru, aby sa nejdela a aby ulovila niečo pod zub aj pre svoje mláďatko, ktoré sa čoskoro vyliahne. Otecko zatiaľ trpezlivo čaká a stará sa o vajíčko, celý čas bez jedla. Keď sa mamička vráti, odchádza otecko, ktorý je už naozaj veľmi hladný. Často dokonca tak, že nevládze ani chodiť, a tak si ľadne na bruško a krídlami sa odráža po ľade, až sa dostane k moru. Rodičia sa potom takto striedajú a nosia potravu maličkému, až kým nie je natoľko silné, aby zvládlo dlhú cestu k moru.

Tučniak_mláďa

Tak si sa naučil niečo o tučniakoch a veríme, že si sa pri tom aj zabavil. Na záver sme si ešte pre teba pripravili omaľovánku tučniakov, ktoré ti mamička alebo otecko môžu stiahnúť a vytlačiť TU.

Tučniaci omaľovánka

Ak sa vyberiete za tučniakmi, či už do Afriky, na Antarktídu alebo jednoducho do ZOO, určite sa vám zíde batôžtek na všetko dôležité, čo si je treba so sebou na takúto výpravu vziať.

Babuka zbiera Cookies pre Váš lepší zážitok z nakupovania.