Hurá prázdniny, alebo kedy tam už pôjdeme?

Hurá prázdniny, alebo kedy tam už budeme? ...tipy ako deťom skrátiť čakanie na dovolenku

Hurá prázdniny!

Dlhoočakávané letné prázdniny sú tu a my si konečne užijeme trošku oddychu, slniečka a času s rodinou. Možno už máte naplánované nejaké tie výlety či dovolenky. A pokiaľ ste sa so svojimi dovolenkovými plánmi podelili aj so svojimi ratolesťami, určite niekoľkokrát denne čelíte otázke „kedy tam už pôjdme?“.

Menšie deti úplne nevedia, čo si predstaviť pod informácou „o dva týždne“, alebo nebodaj „5teho augusta“, a tak sa pýtajú „kedy? kedy? a kedy?“ stále dokola. Ak je vám táto situácia povedomá, a pri všetkej trpezlivosti sa pristihnete, že už máte tých nekonečných otázok stále o tom istom dosť, tento článok je presne pre vás.

Odpočítavací kalendár

Pre tieto prípady máme jednoduchý tip. Inšpirovaí adventným kalendárom, ktorý nám pomáha predstaviť si, kedy už príde Ježiško, si pred každou takouto udalosťou vyrobíme odpočítavací kalendár. Deti sa jednak zabavia pri jeho výrobe a následne sa každé ráno tešia z toho, že dovolenka je zas o niečo bližšie. Vizuálna ukážka im pomôže pochopiť, ako dlho majú ešte čakať a nebudú sa pýtať každú pol hodinku „kedy?“. Aj keď negarantujeme, že sa nebudú pýtať vôbec :).

Ako na to?

Odpočítavací kalendár môže mať rôzne podoby, záleží na vašej kreativite a možnostiach. My každý rok volíme odtrihávací kalendár.

Odstrihávací kalendár

U našich detí má najväčší úspech a samé si ho pýtajú zakaždým, keď vedia, že sa blíži nejaká významná udalosť, či už je to dovolenka, narodeniny alebo Vianoce. Zabavia sa pri jeho výrobe a zvládnu to takmer samé. Určite si pamätáte reťaze z papierových pásikov, ktoré sme každoročne vyrábali v družine v predvianočnom čase alebo ako výzdobu na karneval.

Postačia vám farebné papiere, ale zvládnete to aj s obyčajnými bielymi, lepidlo, nožnice, pravítko a ceruzka. Na papier narysujte toľko dvojcentimetrových prúžkov, koľko dní vám ostáva do dovolenky, očíslujte ich a nechajte deti, aby ich vystrihli a vytvorili z nich reťaz. Tie ktoré už poznajú čísla ich môžu samé zoradiť od jednotky vyššie. A máte hotovo. Reťaz stačí nalepiť napríklad na stenu maliarskou páskou a každé ráno odstrihnúť jeden krúžok. Tí, ktorí tvoria radi a vydržia pri tom dlhšie, môžu reťaz dotvoriť napríklad usmiatou tváričkou či obrázkom lietadielka alebo pláže.

Ako vidíte, nám už toho na odstrihávanie veľa neostáva 🙂

Pokiaľ tvorivé aktivity nie sú vaša parketa, môžete si to zjednodušiť. Postačí ak vystrihnete jeden dlhý pás, ktorý následne ceruzkou alebo fixou rozdelíte na potrebný počet dielikov, ktoré budete následne deň po dni odstrihávať.

Úlohový kalendár

Odpočítavanie dní môžete spojiť s aktivitami na prázdninové dni doma. Pripravte si toľko kartičiek, koľko dní vám ostáva do prázdninového dobrodružstva a na každú napíšte nejakú jednoduchú aktivitu podľa veku dieťaťa. 

 

Aké aktivity do úlohového kalendára?

Môže ísť o kreatívne aktivity ako „pomaľuj kriedami chodník pre domom“ alebo „vyrob prázdninovú pohľadnicu kamarátovi“ či „nakresli, na čo sa na prázdninách najviac tešíš“. Alebo vymyslite praktické aktivity, s ktorými vám deti pomôžu v domácnosti. Na každý deň jedna úloha, a keď všetky splnia, dostanú odmenu vo forme dovolenky. Nemusí ísť o nič veľké, môžu pomôcť s nákupom, utrieť prach v izbičke či upiecť s maminkou koláčik. Najzaujímavejší ale určite bude mix rôznorodých aktivít, kde skombinujete zábavu s povinnosťami a s oddychom s rodinou, ako pozrieť si spoločne rozprávku, prečítať prázdninovú knižku, zahrať si spoločenskú hru či usporiadať rodinnú grilovačku. 

Pri vymýšľaní úloh si ale dajte pozor, aby ste si neuplietli na seba bič. Voľte také aktivity, ktoré budete určite vedieť splniť.

Pár kartičiek sme si pre vás pripravili aj my. Stačí si z nich vybrať, tie ktoré sa vám hodia a trebars ich doplniť o svoje vlastné. Kartičky sú zámerne neočíslované, aby ste si ich vedeli prispôsobiť podľa vašeho času a skĺbiť s povinnosťami.

Kartičky v PDF formáte na vytlačenie nájdete tu:  https://www.babuka.sk/wp-content/uploads/2023/07/Letne-ulohy-pre-deti.pdf

Pri vymýšľaní úloh popustite uzdu fantázii. Nech si to leto naozaj užijú. Nech sú kľudne od hlavy po päty od múky, mokrí či od blata, nech je farba všade. Nech majú v pamäti tie najlepšie zážitky. Pre každý prípad máme pre vás roztomilé ušaté zástery, ktoré sú vodeodolné a tak sa nemusíte strachovať o zničené oblečenie.

Náš extra tip

Prečítané leto

Poznáte prečítané leto? Ak nie, určite odporúčame to napraviť. My sa s deťmi zapájame každý rok a baví ich to v každom veku. Šikovnice z Krajiny čiteľov totiž každý rok vymýšľajú témy na každý prázdninový týždeň a k nim knižné tipy pre všetky vekové kategórie. A že vedia čo robia máme overené, ich odporúčania ešte nikdy nesklamali. K novým knižkam vždy prihodíme aj tie čo už máme doma a hodia sa k danej téme. Často krát sú to knižky na ktoré deti už trošku pozabudli.

My máme knižnicu nachystanú na prvé tri týždne a začali sme týždňom o hviezdach. Prečítali sme rozprávku o malej hviezde Rozmarínke ( niekoľko krát – ako hovorím, ich odporúčania na knihy sú naozaj dobré), povedali sme si čo to o vesmíre a nočnej oblohe, dcérku táto téma teraz fascinuje a jeden večer sme spravili výnimku a dovolili im ostať dlho hore, aby sme mohli pozorovať nočnú oblohu. Mali sme šťastie, videli sme aj padajúcu hviezdu. V knižniciach tiež viete každoročne nájsť aj ich brožúrky. Tento rok vo forme zápisníka – spomienkovníka, kde si môžu deti každý deň zapísať alebo nakresliť najkrajší zážitok toho dňa a kde tiež nájdete tipy na rôzne aktivity s deťmi. Takže tiež určite pomôže pri čakaní na dovolenku. Bližšie informácie nájdete na ich webe www.precitaneleto.sk alebo na instagramovom profile Krajiny čitateľov.

Zľava!
Nie je na sklade
Original price was: 22,00 €.Current price is: 16,50 €.
Zľava!
Original price was: 22,00 €.Current price is: 16,50 €.
Babuka zbiera Cookies pre Váš lepší zážitok z nakupovania.